België start zijn Europees voorzitterschap

Nieuws
Van 1 januari tot en met 30 juni 2024 is het de beurt aan België om de leiding van de Raad van de Europese Unie over te nemen. Het is de ambitie om de komende zes maanden een centrale rol te spelen op het internationale toneel. België is aan zijn 13e voorzitterschap toe. Als startschot van dit voorzitterschap werden er verscheidene evenementen georganiseerd.
 
Op vrijdag 5 januari 2024 heeft de Kanselarij verschillende plechtigheden in de hoofdstad van Europa (in meerdere opzichten dit keer) georganiseerd.
 
Onthulling van het logo van het voorzitterschap
 
De voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de Belgische eerste minister, Alexander De Croo, hebben op de Kunstberg het logo van het Belgische voorzitterschap onthuld. Het is boven de tuin en tegenover het iconische panorama van het stadscentrum geplaatst. Gedurende zes maanden zal het logo op deze fotogenieke plek in Brussel het voorzitterschap symboliseren. Het zal tijdens deze periode ook nog op andere plaatsen staan, waaronder Brussels Airport.
 
Muzikale avond en protocollaire receptie in Bozar
 
‘s Avonds vond het openingsevenement van het Belgische voorzitterschap plaats in Bozar. In de prestigieuze Zaal Henry Le Bœuf konden de gasten een muziekoptreden onder leiding van Jef Neve bijwonen, in aanwezigheid van HH. MM. Koning Filip en Koningin Mathilde en Belgische en internationale prominenten.
 
De avond bestond uit een eigen muzikale creatie van Jef Neve, een eerbetoon aan enkele grote en internationaal bekende Belgische artiesten, en optredens van eregasten zoals violist Lorenzo Gatto en de zangeressen Selah Sue en Charlotte Adigéry. Een orkest van Belgische muzikanten uit alle regio’s begeleidde de avond, die werd afgesloten met een receptie.
 
Dit evenement werd georganiseerd in samenwerking met de gemeenschappen en gewesten, en moest de openheid van België voor innovatie, samenwerking en diversiteit in de kijker zetten.
 
Een bus in de kleuren van Europa
 
Ter gelegenheid van het voorzitterschap wordt een elektrische, gelede MIVB-bus volledig in de kleuren van het Belgische voorzitterschap uitgedost. De bus, medegefinancierd met Europese middelen, zal gedurende de zes maanden van het voorzitterschap op lijn 64 rijden tussen Haren en de Naamse Poort. Dit initiatief is het resultaat van een samenwerking tussen de Kanselarij, de MIVB en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België.