Event 22/03/2021

22 maart: huldeplechtigheid voor de slachtoffers van terreurdaden

Nieuws

Deze maandag 22 maart hebben HH.MM. de Koning en de Koningin, eerste minister Alexander De Croo, Brussels Airport en de MIVB hulde gebracht aan alle slachtoffers van terreurdaden, samen met de slachtofferverenigingen Life4Brussels en V-Europe. 

In de voormiddag, op het exacte tijdstip van de aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek, werd een moment van stilte en herdenking gehouden op de plaatsen van de aanslagen. Bij deze gelegenheid kregen het koningspaar en de eerste minister de kans om verschillende slachtoffers van de aanslagen te ontmoeten.

Om 12.15 uur vond een officiële huldeplechtigheid plaats bij het monument voor de slachtoffers van terreurdaden in de Wetstraat in Brussel. Ze werd georganiseerd en gecoördineerd door de AD Externe Communicatie van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, met de steun van de cel Protocol, en brengt een eerbetoon aan alle slachtoffers van terreurdaden in België en aan alle Belgische slachtoffers van terreurdaden die in het buitenland werden gepleegd.

Na de toespraak van de eerste minister en de kransneerlegging door HH.MM. de Koning en de Koningin werd een minuut stilte gehouden. Er werden videofragmenten over de veerkracht van de slachtoffers uitgezonden. De heer Aristide Melissas, slachtoffer van de aanslag in New York van 31 oktober 2017, bracht daarna This one’s for you met begeleiding van Ozark Henry.

Drie slachtoffers van de aanslagen konden hun getuigenis brengen. Daarna legden de deelnemers witte rozen neer op het monument en werd de huldeplechtigheid afgesloten.